Official Webpage of Cahul's Festivals

EN | RO | RU
Pagina oficială a Festivalulilor din Cahul, Moldova
Despre Cahul
Cahul Scurt informativ
Gerb Cahul Gheorghe ZagorodniiDragi prieteni,
Bine ati venit pe pagina Festivalurilor petrecute in municipiul Cahul. Oraselul nostru balnear se afla la sudul Republicii Moldova. Este un oras populat de oameni buni la suflet, veseli, ospitalieri de diferite nationalitati. Ei se ocupa cu crestrea painii si a strugurilor, constructia caselor si a drumurilor, educarea copiilor si conduc propriile afacer. Cu toate ca se ocupa cu lucruri diferite, pe toti ii uneste dragostea fata de orasul natal, fata de cultura nationalitatilor ce il locuiesc. De aceea Cahul a devenit o adevarata capitala a festivalurilor in Moldova. Festivalul Muzical „Chipuri de Prieteni”, Festivalurile Folclorice „Nufarul Alb” si „Bobocelul” sunt perle unice ale culturii noastre. Vizitati orasul nostru si il veti iubi precum il iubim si noi!

Gheorghe Zagorodnii, Primar de Cahul

Panorame
Panorame ale oraşului Cahul
Piata Independentei
Piaţa Independenţei
Panorama mică
(125 KB)
Piaţa Independenţe
Panorama mare
(399 KB)
Piata Horelor
Piaţa Horelor
Panorama mică
(193 KB)
Piata Horelor
Panorama mare
(489 KB)
Parcul Central si Biserica
Parcul Central
şi Biserica
Panorama mică
(172 KB)
Parcul Central
şi Biserica
Panorama mare
(563 KB)
Parcul Central
Parcul Central
Panorama mică
(186 KB)
Parcul Central
Panorama mare
(603 KB)
A rooftop panorama of Cahul
Cahul de la înălţime
Panorama mică
(160 KB)
Cahul de la înălţime
Panorama mare
(480 KB)

Despre Cahul
Ieri, astazi, mîine...

Acolo unde se termină Codrii Tighinei, cântaţi în baladele moldoveneşti,şi începe Stepa Bugeacului, unde Prutul duce apele spre marele râu al Dunării, se află, întins pe două dealuri, pitorescul oraş Cahul – un colţ muninat al meleagului nostru moldav. Dacă răsfoim în gând filele biografiei acestui pământ, este imposibil să nu rămânem surprinşi de abundenţa de evenimente istorice, care au avut loc aici timp de mai multe milenii.

Istoria acestui pământ îşi are rădăcinile în anticitatea veche. Încă în secolul VI pe solul cahulean au fost distruse horzile regelul persian Darius, care a încercat să cucerească malul stâng al Dunării. Pe acest pământ a trecut în marş spre Bizanţ kneazul kievean Sveatoslav. Acest pământţine minte clinchetul săbiilor luiŞtefan cel Mareşi Ioan Vodă cel Cumplit, care au apărat neatârnarea poporului moldovenesc de pretenţiile Imperiului Otoman.

Foarte demult, de-a lungul râuleţului pitoresc Frumoasa, un afluent al Prutului, a fost fondată localitateaŞcheia. Prima menţiune despre acest sătuc se conţine într-un hrisov a luiŞtefan cel Mare, care datează cu 2 iulie 1502şi potrivit căruia el l-a cumpăratşi l-a oferit în dar Mănăstirii Putna din Bucovina.

Crescând, localităţile din apropierea satuluiŞcheia au format un loc care a preluat numele râului de-a lungul căruia ele se aflau.Şi deja în secolul XVIII, în anul 1716, când Dmitrie Cantemir a elaborat harta Moldovei, pe acest loc a fost indicat satul Formoza (lat.).

Anume aici, nu departe de râul Cahul, la 7şi 21 iulie 1770 au fost înregistrate glorioasele victorii ale armatei ruseşti, sub conducerea feldmareşalului Piotr Rumeanţev, asupra oştilor de aproap cinci ori mai mari ale ienicerilorşi turcilor.

Această victorie eroică a fost cântată de marele geniu – A. S. Puşkin. În anul 1821 el a vizitat locul bătăliei de la Cahul. Impresiile de neuitat, lăsate de evenimentele acelor timpurişi povestirile martorilor ocularişi-au găsit expresie în strofele cunoscute de toţi:

Sfant esti, fier de Cahul,
pentru rus, prietenul gloriei -
Ai cazut in foc si sange
Intre drapele glorioase,
Lovind eroii nordului.

Pe locul unde au avut loc aceste evenimente a fost ridicat un monument, care reprezintă o coloană cu o cruce în vârf – simbolul biruinţei.

În cinstea acestei lupte în anul 1835, conform unei ordonanţe semnate deţarul rus Nikolai I, în locul satului Formoza a fost construit oraşul Cahul.

Oraşul Cahul a fost vizitat de multe personalităţi ale culturii din ani diferiţi. Modul de existenţă a oraşuluişi natura din jurul lui au lăsa o urmă adâncă în viaţa lor. Despre aceasta ei au scris în creaţiile lor.

Bogdan Petricescu HasdeuÎn anii 1857-1858 în instanţa de judecată a judeţului Cahul (în prezent muzeu) a activat clasicul literaturii moldoveneşti, un mare istoric, lingvistşi arheolog al acelor timpuri – Bogdan Petricescu Haşdeu. El a imortalizat evenimentele care au avut loc aici în opera sa «Ioan Vodă cel Cumplit »,şi povestiri. Una din ele se întitulează «Călătorie la Cahul».

O urmă vizibilî a lăsat Cahulul în creaţia scriitorului ucrainean M.M. Koţiubinski.

Bogatul material folcloric, care a fost strâns, potrivit legendei, în stepele sub Cahul, a fost genial utilizat de M.A. Gorkii în piesele «Makar Ciudra », «Bătrâna Izerghil », «Fataşi Moartea ».

Pe meleagurile cahulene a fostşi cunoscutul poet bulgar Hristo Botev, savantul rus V.V. Docuciaev, scriitorul N.G. Garin-Mihailovskişi mulţi alţii, creaţia cărora poate servi drept material pentru scrierea istoriei oraşului nostru natal.

Oraşul a devenit leagănul multor personalităţi remarcabile, numele cărora sunt cunoscute nu doar publicului dinţara noastră, darşi după hotarele Moldovei. Scriitorii: Alexandru Lipcan, Gheorghe Vodă, Andrei Ciurunga; savanţii: Ivan Osadcenko, Pavel Dimitriu, Evgheni Gribenikov; personalităţi ale culturii: solista de operă Svetlana Strezeva, interpreta Maria Carabaş, Ioana Capraru, dansatorii Spiridon Mocanu, Ion Furnică, Gheorghii Forţu, muzicanţii Nicolae Botgros, Serghei Covalencoşi mulţi alţii care s-au născut în aceste locuri consideră Cahului mica lor patrie.

Pe acest pământ întotdeauna au trăit reprezentanţi ai diferitor naţionalităţi. Moldoveni, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bolgari, evrei, cehi,ţigani – ei toţi au intrat cu rădăcinile în acest pământ. Ei au trăit în paceşi bună înţelegere timp de mai multe secole. Decorarea oraşului cu ordinul “Prietenia Popoarelor” este atât o apreciere a trecutului, câtşi speranţa într-o o coexistenţă paşnică în viitor.

CatedralaPrintre monumentele arhitecturii, care s-au păstrat la Cahul, se evidenţiazăşi actuala Catedrală a Sfinţilor Arhangheli Mihailşi Gavril, care a fost construit în anul 1850, potrivit documentelor de arhivă. Cărţile istorice, însă,şi cărţile de spovedanie a bisericii respective există încă din anul 1817.

Astăzi Cahul este cel mai mare centru din sudul republicii. El dispune de numeroase obiecte industriale, instituţii culturale, centre comerciale, blocuri de locuit, noi magistrale de transport.

În oraş activează o brutărie, o întreprindere pentru producerea untuluişi caşcavalului, o fabrică de vin. Industria uşoară este reprezentată de societatea pe acţiuni «Tricon»şi firma moldo-italiană «Laboratorio Tessile Mol». Aceste firme producţesăturişi articole de tricotaj de calitate foarte înaltă. Producţia firmelor respective este exportată în Austria, Italia, Germania, Rusia, Ucraina, etc.

SanatoriulMândria cea mare a cahulenilor este sanatoriul "Nufărul Alb ". El reprezintă un centru modern de recuperare a sănătăţii şi dispune de o clinică, complex hotelier, un bloc de alimentareşi obiecte cultural-distractive. Sanatoriulşi-a câştigat o faimă binemeritată nu numai în republică, darşi după hotareleţării.

Cahul este oraşul tinerilorşi studenţilor, aici funcţionează 2 universităţi, 3 colegii, 4 licee, 10şcoli de cultură generală, 2şcli profesional-tehnice, 9 instituţii preşcolare.

Pentru cahuleni sunt larg deschise uşile unui complex sportiv modern, 5 biblioteci, palatului culturii, centrului de culturăşi odihnă, muzeului de istorie aţinutuluişi teatrului de muzicăşi dramă «B.P. Haşdeu».

Cahul este un oraş al optimiştilor. Nici o greutate în timpurile dificile de astăzi nu va putea înăbuşi dragostea cahulenilor faţă de cântecul de suflet, dansul iuteşi muzică bună. Talentul entuziaştilor din oraşul nostru a dat naştere festivalurilor internaţionale «Nufărul Alb», «Bobocel»şi «Chipuri de Prieteni», care au devenit tradiţionale.

Cahul este oraşul studenţilorşi poeţilor, constructorilorşi pictorilor, crescătorilor de poamăşi producătorilor de vinuri, dansatorilor, muzicanţilorşi cântăreţilor. Un adevărat teritoriu al dragostei!

Noişi astăzi pronunţăm cu răsuflarea tăiată cuvintele scrise cândva de marele poet Alexandru Haşdeu:

Eu cred că-a noastră dragoste pentru memorii scumpe
Va ridica, uni-vaşi al meu Cahul!