Official Webpage of Cahul's Festivals

EN | RO | RU
Pagina oficială a festivalului "Chipuri de Prieteni"
Chipuri de Prieteni
Despre Festival
Ieri, astazi, mîine...
"Zdob si Zdub", Moldova '02 Nelly Ciobanu, Moldova '02 Trigon, Moldova '04 Click to enlarge image

Festivalul muzical internaţional “Chipuri de Prieteni” există din anul 1996. El a fost conceput în calitate de reuniuneşi concertare comună a actualilorşi foştilor muzicanţi ai oraşului Cahul, care activează sau au activat în domeniul muzicii pentru tineret. Soarta i-a împrăştiat pe mulţi muzicanţi prin lume, însă dragostea faţă de oraşul natal, dragostea faţă de muzică a permis să-i adunăm împreună.

Ideea desfăşurării unui astfel de festival aparţine lui Serghei Orlovşi Dimitrii Retingher, angajatului cu cel mai mare stagiu de activitate în domeniul culturii din R.Moldova. De la lansarea ideii până la realizarea ei în viaţă multe luni au fost petrecute în căutarea susţinerii de la autorităţi, coordonarea diferitor detalii, căutarea surselor de finanţare, a aparaturii, luminilorşi multor alte detalii care contribuie la desfăşurarea festivalurilor.

În pofida tuturor greutăţilor, primul Festival de muzică “Chipuri de Prieteni” a avut loc în iulie 1996şi a adunat aşa un număr de spectatori, încât a fost clar – festivalul a devenit o necesitate, festivalul va exista! Printre participanţi au fost formaţiile “Flăcăi”, “Triuk”, “Kurort”, soliştii Igor Copîlov (Cahul, Moldova), Vladimir Zabuga (Langhepas, Rusia), Valerii Barsucov (Cahul, Moldova), Vadim Morozov (Kagalîm, Rusia), Valentin Uvarov (Cahul, Moldova),Ştefan Hagiu (Bruxelles, Belgia), Valerii Cenki (Noiabrsk, Rusia), Ecaterina Timofeeva (Viena, Austria)şi mulţi alţii. Toţi aceştia cândva au cântat pe scenele Cahului, au dăruit oaspeţilorşi locuitorilor acestui oraş măiestriaşi sufletul.

La deschiderea festivalului a luat cuvântul Natalia Ovcinnikova, în acele timpuri conducătoarea secţiei pentru cultură, care mai mulţi ani a activat în calitate de solistă în formaţia vocal-instrumentală “Flăcăi”, cel mai bun ansamblu al anilor ’70. Acesta a fost primul ansamblu profesionist din punct de vedere al calităţii, care a croit cale în viaţă pentru mulţi muzicanţişi cântăreţi din oraş. La închiderea festivalului formaţia rock “Triuk” a interpretat balada “Chipurile prietenilor”. Acest cântec a fost scris de chitaristul grupului Vladimir Pogrebniuc (Cahul, Moldova)şi Irina Ermolaeva (Belgorod, Rusia), autoarea multor texteşi poezii minunate, care în depărtaţii ani ’70-80 au fost publicate în diferite ziareşi reviste. Acest cântec a devenit un imn adevărat al Festivaluluişi i-a dat numele:

“Voi răsfoi albumul meu greu, noaptea-n lumini de lumânări,
O sută de fotografii în el, cu vechi prietenişi mai noi,
Şi voi privi cu dor la ei, plângând sau poate hohotind,
Şi remarcabilele date cu tine ne vom aminti”.

Aceste cuvinte din cântec au redat întocmai atmosfera sărbătorii, foarte plăcutăşi ca acasă, unde toţi se cunoscşi se respectă. Locul unde acum ei locuiesc nu are importanţă, fie Moscova, Tiumen, Bruxelles sau Cahul. Festivalul a devenit o întâlnire a vechilor prieteni, pe care soarta i-a împrăştiat în diferite părţi, dar care n-au încetat să iubească oraşul natalşi cântecele care le-au interpretat cândva sau le interpretează acum.

Peste doi ani, în august 1998, a avut loc ediţia a II a Festivalului muzical “Chipuri de Prieteni”. Acesta a adunat un numărşi mai mare de muzicanţişi spectatori. Pe scena festivalului au prezentat Alexandr Haraş (Murmansk, Rusia), Alexandr Arseni (Kogalîm, Rusia), Filip Kuşnarev (Moscova, Rusia), IurieŢanga (Cahul, Moldova), Anatoli Albina (Roma, Italia), Vitalie Cazacu (Chişinău, Moldova), Alexandr Galkin (Tiumen, Rusia), Boris Orentlihter (Paderborn, Germania), Vadim Aliev (Praga, Cehia), Ivan Efimenco (Cahul, Moldova)şi mulţi, mulţi alţi.

La festival, împreună cu părinţii, au evoluatşi copii muzicanţilor. Pe aceiaşi scenă au evoluat Olgaşi Vladimir Zabuga. Vladimir activează în calitate de muzicant, profesor, conducător de ansamblu în oraşul Langhepas, Rusia. Fiica sa, Olga, este studentă la renumita “Gnesinka” –Şcoala muzicală superioară în numele lui “Gnesin” – cea mai veche instituţie de studii muzicale din Rusia. Olga studiază vocalul de estradăşi jazz în clasa lui Andrei Bill, cântăreţşi muzicant emerit. În iulie 2002 Olga Zabuga a reprezentat Rusia la cunoscutul concurs pentru tineri interpreţi de muzică uşoară “Slavianskii Bazar din Vitebsk”, unde a devenit premiantăşi a câştigat premiul special al presei.

Ziarul “Nezavisimaia Moldova” din 29 august 1998 a scris despre artiştii care au participat la ediţia a II a Festivalului muzical “Chipurile prietenilor”: “Ei au reuşit să înrădăcineze în oameni speranţaşi credinţa faptul că simţul frumosului încă n-a pierit în zilele noastre”.

După ediţia a II-a a festivalului a devenit clar că acesta s-a transformat dintr-un eveniment provincial într-o adevărată sărbătoare pentru oaspeţiişi locuitorii oraşului. Numărul artiştilor profesioniştişi amatori, doritorilor de a participa la festival a devenit foarte mare. Includerea tuturor într-un singur concert a devenit, purşi simplu, imposibil. Deaceea s-a decis ca ediţia a III-a a festivalului “Chipuri de Prieteni” să fie desfăşurată timp de două zile.

Nivelul de organizare a ediţiei a III-a, care a avut loc în august 2000, a fost net superioară celor precedente. Pentru prima dată a fost instalată lumina profesionistă de scenă. Pentru prima dată a fost închiriată aparatura audio profesionistă. La pupitrul de sonorizare s-a instalat unul din cei mai buni regizori de sunet din Moldova – Artur Munteanu. Pentru prima dată la festival au venit artişti din judeţele vecine ale Moldoveişi dinţările vecine – România, Ucraina. Ca de obicei, au participat mulţi artişti din Rusia.Şi, în sfârşit, pentru prima dată în calitate de oaspeţi au fost invitate starurile Moldovei. Aceştia au fost formaţiile “Cuibul”şi “O-Zone”.

Programul de concert al festivalului a fost inaugurat de unul din cei mai vechi muzicanţi din Moldova – Iuri Nicolae Arseni. La cei 73 de ani ai săi, Iurie Arseni se simte excelent. Pe scenă, împreună cu el, a evoluat fiul lui, Alexandru, saxofonist cunoscut, laureat al multor concursuri, care locuieşte în prezent în Kogalîm, Rusia. După el, timp de două zile au evoluat mulţi artişti. Printre ei şi formaţiile “Cuş” şi “Airbag” din Cahul, oaspeţi din oraşul Vaslui, România, Iulia Bianco şi Silvia Moraru, precum şi tânăra cântăreaţă Ana Pussicova din Chişinău, oaspeţi din Tiraspol,şi mulţi alţii. Concertul a culminat cu evoluarea starurilor Moldovei – formaţiile “Cuibul”şi “O-Zone”.

“O-Zone” este una din cele mai bune formaţii din Moldova, care interpretează muzică contemporană de dans. Trupa respectivă a lansat două albumurişi a devenit foarte cunoscută în Româniaşi Moldova. Piesa lor “Fiesta de la noce” a devenit un hit cu adevărat popular. Băieţii au încheiat prima zi a festivalului. În piaţa Horei, unde s-a desfăşurat concertul, n-a fost loc pentru a arunca un ac. Spectatorii au dansatşi cântat tot timpul cât a durat concertul, iar în timpul evoluării membrilor “O-Zone” nu doar piaţa, ci tot cartierul s-a transformat într-o discotecă mare.

“Cuibul” interpretează cu totul altă muzică. Aceasta este un funk foarte calitativ cu amestec de hip-hop, jazz, soul şi încă ceva care face muzica acestei formaţii unicală. În această trupă cântă cei mai tari muzicanţi ai Moldovei. Chitara bas, aranjamentul şi programare – Serghei Teacă. Chitaristul Serghei Vatavu. Jazz de excelenţă la pian – Serghei Macarov. Liderul, vocalistul, autorul muzicii şi textelor, producător şi pur şi simplu un om-legendă – Igor Dânga. Care n-ar fi componenţa trupei, Igor Dânga întotdeauna obţinea o calitate înaltă a sunetului, un drive adevărat, care în combinaţie cu textele minunate şi stilistică în schimbare creaşi crează un coctail formidabil cu numele “Cuibul”.

Igor este nu doar muzicant, dar şi un producător cunoscut. Anume el a observat tinerii muzicanţi din formaţia “Zdob şi Zdub”, a devenit directorul lorşi “naş”. Sub conducerea lui formaţia a devenit una din cele mai bune în Moldova, CSI, Româniaşi în Europa întreagă, în special în partea de est.

Igor Dânga şi “Cuibul” au încheiat ediţia a III-a a festivalului “Chipuri de Prieteni”, care a devenit cu adevărat internaţional. Ultima piesă, ca de obicei, a fost balada “Chipuri de Prieteni”, care a fost interpretată de unul dintre autorii ei, Vladimir Pogrebeniuc,şi de toţi participanţii la concert. Cuprinşi,ţinându-se de mâini, toţi muzicanţii au cântat următoarele:

“Aici e locul unde cântămşi strunele tremură veşnic
Strofe ceşopteam cândva au găsit cale-ntoarsă prin ani”.

Festivalul „Chipuri de prieteni” s-a desfăşurat în oraşul Cahul în perioada 2-5 iulie 2004.În cadrul evenimentului a avut loc Concursul tinerilor interpreţi din Moldova, Romănia, Uzbekistan, Ucraina. Pe scena au evoluat artiştii: Tatiana Boyeva, Nelly Ciobanu, Serghei Izbash, Torstein Sodal, Formaţiile „In Quadro” , „Dublu Sens” şi mulţi alţii. În noaptea de 3 spre 4 iulie a avut loc concertul de Jazz cu participarea a celor mai cunoscute trupe moldoveneşti, ansamblul „ Trigon”, „ 25-th Frame”, trio cu participarea Igor Amelin şi Tatiana Boyeva.
Evenimentul principal a fost concursul tinerilor interpreţi. Eforturile participanţilor au fost apreciate de juriu în componenţă: Artista emerită din Ucraina care intră în topul a celor 10 cei mai cunoscuţi vocalişti de Jazz Tatiana Boyeva(Odessa, Ukraina), Artistul Emerit din Russia Serghei Izbaş (Moscova, Rusia), Maestrul în arte din Republica Moldova Constantin Moskovich (Chişinău, Moldova), Compozitor şi pedagog Victor Zelenski (Tiraspol, Moldova), Deţinătorul titlului „Vocea de Diamant a Norvegiei”, cîntareţul Torstein Sodal, (Oslo, Norvegia), Directorul General al Centrului de arte „Dunărea de Jos” Sergiu Dumitrescu (Galaţi, România), Directorul Departamentului Relaţii cu Publicul al Companiei “Voxtel” Ludmila Andronyc.
Printre oaspeţii festivalului au fost Angela Narboyeva, Directorul concursului televizat “Hitul anului” ( Kiev, Ucraina), Producătorul general al acestui festival Alexandru Svistunov ( Kiev, Ucraina), Vadim Mihnevich, Directorul studioului „ Fortuna Records”(Odessa, Ukraina), Erick Vaida, Compozitor şi producator (Kiev, Ukraina), Irina Morari, Producător şi pedagog (Chişinău, Moldova), Galina Ovchinnikova, Producător ( Uchkuduk, Uzbekistan), Grigoriy Kandya- cîntăreţ (Kiev, Ukraina).
Laureaţi ai concursului „ Chipuri de prieteni 2004” au fost numiţi:
Irina Costina, Bălţi, Moldova – Premiul I.
Olga Ţira, Cahul, Moldova – Premiul II.
Tamara Madebadze, Tiraspol, Moldova – Premiul III.
Diplome speciale au primit:
Eugene Ganenko, Kiev, Ucraina, Artem Demişev, Chişinău, Moldova, Jadra Tulegenova, Uchkuduk, Uzbekistan.
Sponsorul general al festivalului – compania „ Voxtel”, Primul operator în telefonia mobilă din Moldova. Sponsorii oficiali “Banca de Economii” SA, “Coca-Cola Imbuteliere Chisinau” SRL şi ambasada SUA in Moldova.
Producătorul festivalului AC „ Festival” sub patronajul preşedintelui raionului Cahul Ştefan Bratu, cu ajutorul primăriei oraşului şi ministerului culturii din Moldova.

Sperăm mult că aceste cântece vor fi auzite încă mulţi anişi că ediţia a VII-a a festivalului “Chipuri de Prieteni” va aduce noi întâlniri de neuitat, noi cânteceşi noi chipuri fericite. Festivalul este programat pentru iunie 2006.

Aşteptăm…