Official Webpage of Cahul's Festivals

EN | RO | RU
Pagina oficială a Festivalulilor din Cahul, Moldova
Noutăţi
Noutati d-re Festivaluri
A avut loc Festivalul "Chipuri de Prieteni - 2002"

23.09.2002
A avut loc Festivalul "Chipuri de Prieteni"!
n data de 22 septembrie a avut loc al Patrulea Festival Muzical "Chipuri de Prieteni". In piata centrala a orasului s-a adunat o multime de spectatori ce au venit sa vizioneze evoluarea celor mai buni interpreti. Festivitatea a fost deschisa de catre Dl Stefan Bratu, Primar de Cahul. Au urmat artisti din Cahul, Balti, Chisinau, orasul ucrainean Reni si invitatii speciali ai festivalului. Printre invitatii speciali se numara cei mai buni artisti din Moldova, precum interpreta Nelly Ciobanu, formatia "Graiesti Moldoveneste" si super-formatia "Zdob si Zdub". Evolutia lor in scena nu poate fi descrisa cu cuvinte.
Aflati mai multe detalii despre editia curenta in pagina Festivalului.

Noutăţi
Ieri, astazi, mîine...

Producator: Corneliu Durnescu, Serghei Orlov & Valeriu Postica. 22.09.2002 "Zdob si Zdub" - The Best! 22.09.2002 Olga Tira, Cahul, Moldova. 22.09.2002 Graiesti Moldovenesti. 22.09.2002 Nelli Ciobanu. 22.09.2002 Victor Dandis, "Zdob si Zdub". 22.09.2002

20.03.2003
Intalnire cu Ministrul Culturii.
A avut loc o intalnire a organizatorilor Festivalului “Nufarul Alb” cu Veaceslav Madan, Ministru al Culturii Moldovei. La intalnire au participat Stefan Bratu, Corneliu Durnescu, Serghei Orlov si Valeriu Postica. La intalnire au fost discutate intrebari despre organizarea Festivalului, inclusiv invitarea colectivelor de peste hotarele tarii, relatiile cu Comitetul International al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice (C.I.O.F.F.). Dl Madan si-a exprimat increderea in faptul ca editia din acest an a Festivalului se va desfasura cu succes si a garantat sustinerea Ministerului in invitarea colectivelor de peste hotare.

13.03.2003
”Union Fenosa” este Sponsorul General al Festivalului “Nufarul Alb”!
Dl. Ignacio Ibarra, Presedintele companiei “Union Fenosa Moldova”, si Stefan Bratu, Primar de Cahul si Presedinte al Comitetului Organizatoric al Festivalului “Nufarul Alb”, au semnat un acord de parteneriat, conform carui Compania “Union Fenosa” a devenit Sponsor General al Editiei VIII a Festivalului International Folcloric “Nufarul Alb”.

07.03.2003
A fost infiintata Asociatia de Creatie “Festival”.
Asociatia de Creatie “Festival” a fost infiintata de un grup ce are drept scop dezvoltarea in continuare a miscarii festivalurilor in Moldova. In componenta grupului intra: Dmitrii Rittingher – Director al Centrului de Cultura si Agrement, unul din initiatorii Festivalurilor “Nufarul Alb” si “Bobocelul”, Corneliu Durnescu – jurnalist, regizor, producator al multor festivaluri si concerte petrecute in Moldova, Serghei Orlov – Director al Festivalului “Chipuri de Prieteni”, Seful Departamentului Teatrului “B. P. Hasdeu”. Impreuna cu Primaria municipiului Cahul, Asociatia de Creatie “Festival” a inceput pregatirile pentru desfasurarea celei de a VIII editii a Festivalului International de Folclor “Nufarul Alb”. Festivalul va avea loc in perioada 2 – 6 iulie in orasul Cahul

06.03.2003
La multi ani, dragi femei !
In data de 6 martie a avut loc un concert cu prilejul Zilei Internationale a Femeilor. Conecrtul a fost organizat de catre Primaria Municipiului Cahul si Compania spaniola “Union Fenosa”, cel mai mare investor strain si proprietar al retelelor electrice din regiunile principale ale Moldovei. La concert au evoluat corul “Union Fenosa”, ansamblurile de dans “Calipso, “Bobocelul” si indragitul cantaret Ion Suruceanu. Dupa concert, Primarul de cahul Stefan Bratu si Presedintele “Union Fenosa Moldova” Ignacio Ibarra au felicitat toate femeile cu aceasta sarbatoare frumoasa, iar pe Ion Suruceanu cu aniversarea a 35 de ani a carerei de artist.

01.01.2003
La multi ani!

21.11.2002
Hramul orasului Cahul.
Printre monumentele arhitecturii, care s-au păstrat la Cahul, se evidenţiazăşi actuala Catedrală a Sfinţilor Arhangheli Mihailşi Gavril, care a fost construit în anul 1850, potrivit documentelor de arhivă. Cărţile istorice, însă,şi cărţile de spovedanie a bisericii respective există încă din anul 1817.
Ziua infiintarii Catedralei orasului Cahul!

La multi ani, Dmitri Rittinger!13.11.2002
La multi ani, Dmitri Rittinger!
Legandarului Dmitri Ritingher i s-au implinit 70 de ani. Un Cetatean de Onoare al orasului, cel mai in varsta lucrator in domeniul culturii, omul care a inventat si a infiintat toate festivalurile orasului, un familist innascut si un prieten veritabil. In prezent, Dmitri Ritingher este Directorul Centrului de Cultura si Odihna. Horele pe care dumnealui le organizeaza in fiecare duminica sunt cunoscute nu doar in Moldova, ci si peste hotarele ei.
Draga Dmitri Martinovici! Toti discipolii va felicita cu acest frumos Jubileu. Va iubim si va apreciem mult. Va uram multa sanatate si bafta D-stra si familiei!

11.11.2002
Saptamana Internationala a Tineretului
In perioada 4-11 noiembrie a avut loc Saptamana Internationala a Tineretului. Cahul a marcat aceasta ocazie deosebita cu concerte, competitii sposrtive si concursuri creative de-a lungul intregii saptamani.

"Graiesti Moldoveneste"03.11.2002
Concerte in Cahul
Formatiile "Graiesti Moldoveneste" si "Dublu Sens" au evoluat intr-un concert in Cahul. Castigand simpatiile publicului in timpul concertelor anterioare, aceste formatii au revizitat orasul in cadrul unui turneu in sudul Moldovei. "Graiesti Moldoveneste" lucreaza in prezent asupra unui album nou, si cahulenii au fost printre primii care au ascultat piesele noi.

Compleului memorial in cinstea luptei de la Cahul15.10.2002
Au fost finisate lucrarile de restaurare a compleului memorial in cinstea luptei de la Cahul
la sudul Moldovei, in oraselul Vulcanesti, a avut loc ceremonia re-deschiderii complexului memorial edificat in cinstea biruintei armatei ruse sub conducerea Contelui Rumeantev asupra oastei otomane in aproprierea raului Cahul, in anul 1770. Complexul memorial a fost restaurat de catre specialisti moldoveni si rusi din mijloacele allocate de catre guvernul Moscovei.

Sarbatori fericite, Capitala!14.10.2002
Sarbatori fericite, Capitala!
Chisinau a sarbatorit ziua orasului. Toti locuitorii si oaspetii orasului au participat la serbari de dimineata pana seara tarziu. Frumosul municipiu fu transformat intr-o enorma sala de concerte. Expozitii ale mesterilor artizani, concerte ale maiestrilor in arte si interpretilor tineri, diferite concursuri, prezentari ale celor mai bune intreprinderi si o liturgie solemna in templul principal al municipiului au fost doar o parte din toate actiunile festive. Sarbatori fericite, Capitala!

GoodWine12.10.2002
Concerte ale formatiunilor politice
In datele de 10 si 12 octombrie, partidele Social Liberal si Popular Crestin Democrat au organizat in Cahul concerte pre-electorale. Pregatirile pentru alegeri au inceput astfel neobisnuit de devreme. Necatand la aspectele politice, lozincile scandate si spectatorii au fost aceeasi la ambele concerte. Dintre toate formatiile, este de apreciat noul program al trupei GoodWine. Componenta reinnoita a formatiei a demonstrat ca nu degeaba li s-a incredintat inchiderea concertului din 10 octombrie. Un sunet excelent, o manuire buna a instrumentelor si repertoriul nou au adus succesul acestei echipe.

3.10.2002
Felicitari cu sarbatoarea D-stra, dragi profesori!
In data de 3 octombrie, la Palatul de Cultura municipal, a avut loc o adunare festiva in cinstea Zilei Invatatorului. Reprezentanti ai conducerii orasului au tinut alocatiuni in fata oaspetilor. In continuare a urmat un concert festiv sustinut de catre cei mai buni elevi si studenti.

Corul Union Fenosa29.09.2002
In Piata Horilor a avut loc un concert corului Grupului Union Fenosa si a formatiei "Millenium".
Corul companiei Union Fenosa a fost format de curand, insa deja a reusit sa castige medalia de aur la festivalul-concurs de coruri in Barcelona. Cu sunet superb, repertoriu excelent si o interpretare rafinata acest colectiv si-a meritat toate succesele. A fost de asemenea o surpriza placuta ca in cor canta si cahuleni. Deoarece formatia Milenium a fost deja in Cahul, spectatorii sunt cunoscuti cu muzica lor.

Chipuri de Prieteni - 200223.09.2002
A avut loc Festivalul "Chipuri de Prieteni"!
In data de 22 septembrie a avut loc al Patrulea Festival Muzical "Chipuri de Prieteni". In piata centrala a orasului s-a adunat o multime de spectatori ce au venit sa vizioneze evoluarea celor mai buni interpreti. Festivitatea a fost deschisa de catre Dl Stefan Bratu, Primar de Cahul. Ceea ce a urmat in continuare a unit in aceasta seara mii de spectatori si interpreti din scena intr-un spectacol extraordinar. In aceeasi scena au evoluat interpreti tineri ce fac primii pasi in lumea muzicii, precum si adevarati profesionisti, fiecare iesire in scena a caror a demonstrat un imens devotament muzicii. Toti au fost covarsiti de un sentiment de prietenie si respect fata de spectator.
Festivalul a fost deschis prin evoluarea ansamblului de dans "Calipso". Au urmat artisti din Cahul, Balti, Chisinau, orasul ucrainean Reni si invitatii speciali ai festivalului. Printre invitatii speciali se numara cei mai buni artisti din Moldova, precum interpreta Nelly Ciobanu, formatia "Graiesti Moldoveneste" si super-formatia "Zdob si Zdub". Evolutia lor in scena nu poate fi descrisa cu cuvinte.
Aflati mai multe detalii despre editia curenta in pagina Festivalului.

19.09.2002
Sarbatoarea Berii Vitanta, premergatoare festivalului "Chipuri de Prieteni", s-a inceput.
In scena asamblata in cortul enorm vor evolua zilnic formatii tineresti din Moldova si Romania. Compania Vitanta, cel mai mare producator de bere in Moldova, va pune in joc o multime de premii pentru spectatori si oaspetii sarbatorii.

17.09.2002
A fost lansată ultima etapa de pregătire pentru Festivalul “Chipuri de prieteni”.
Festivalul va avea loc la 22 septembrie în Piaţa Independenţei. Evenimentul va începe cu sărbătoarea berii “Vitanta”. Astăzi a fost instalat un cort pentru 1500 de locuri. În cadrul Festivalului vor avea loc concerte, care vor fi desfăşurate între 19şi 21 septembrie. La 22 septembrie pe scena in piaţă vor interpreta artişti din mai multe oraşe ale Moldovei, Ucrainei, României. Oaspeţii de onoare vor fi membrii formaţiei “Zdobşi Zdub”şi cântăreaţa Nelly Ciobanu.

15.09.2002
Festivalul naţionalităţilor care locuiesc în judeţul Cahul.
La Cahul a avut loc primul Festival al naţionalităţilor care locuiesc în oraşşi în judeţ. În Piaţa Horei au evoluat colective care reprezintă diferite etnii ce populează acest meleag cu mult soare. Ruşiişi evreii, moldoveniişi bulgarii, cehiişi găgăuzii, romiişi ucrainenii – toţi aceştia fac parte din familia unită a cahulenilor.

"Joc" la Cahul27.08.2002
"Joc" la Cahul!
De Ziua Independenţei a evoluat Ansamblul de dans popular “Joc”. Acest colectiv renumit în toată lumea rareori vizitează oraşul Cahul, însă fiecare concert susţinut de membrii formaţiei rămâne pentru un timp îndelungat în sufletul cahulenilor.Vladimir Pogrebniuc17.07.2002
Ziua de naştere a lui Vladimir Pogrebeniuc.
La clubul de muzică "Skazka" (Povestea) a avut loc concertul dedicat zilei de naştere a lui Vladimir Pogrebeniuc. Volodea este unul dintre primii muzicanţi din Cahul care a devenit un ghitarist cu adevărat profesionist. Multe generaţii de muzicanţi s-au învăţat datorită lui să cânteşi să înţeleagă muzica. Notele pentru balada “Chipurile prietenilor”, care a devenit imnul festivalului cu acelaşi nume, au fost scrise de Vladimir încă în anii ‘80. S-au adunat să-l felicite pe muzicant prietenii, colegii de breaslăşi purşi simplu oameni cărora le place creaţia lui Volodea. Seara s-a desfăşurat într-o atmosferă de prietenieşi a continuat cu un concert mare, care s-a sfârşit departe după miezul nopţii.
Felicitări, Volodea! Mulţi anişi succes!

Orasul Cahul sI-a marcat aniversarea a 500 de ani de la fondare.2.07.2002
Oraşul CahulşI-a marcat aniversarea a 500 de ani de la fondare.
Prima menţiune despre localitatea care acum se numeşte oraşul Cahul datează cu anul 1502. La 2 iulie în Piaţa Independenţei s-au adunat un număr mare de oaspeţişi locuitori ai oraşului pentru a marca acest eveniment remarcabil.
Printre oaspeţii de onoare au fostşi Preşedintele Republicii Moldova, conducerea oraşuluişi judeţului, cetăţeni de onoare, sponsorii.
În faţa celor prezenţi a luat cuvântul Preşedintele Vladimir Voronin, primarul oraşului Stepan Bratuşi alţii. După care a avut loc dezvelirea monumentului edificat special pentru acest eveniment. Monumentul reprezintă o coloană, pe care sunt gravate toate trei nume purtate de oraş –Şcheia, Frumoasa, Cahul, precumşi vârsta, 500 de ani. În vârful ei se află o compoziţie din trei porumbei, care simpolizează Pacea, Prieteniaşi Fraternitate!
În continuare s-a desfăşurat un concert mare. La concert au participat atât amatoriiâ, câtşi profesionişti. Pentru spectatori au evoluat Ion Suruceanu, Ion Căpraru, Nelly Ciobanu, formaţia “Dublu sens”, Silvia Grigore, Mircea Guţuşi alţi artişti.
Sărbătoarea s-a încheiat cu focuri de artificii.