Official Webpage of Cahul's Festivals

EN | RO | RU
Pagina oficială a festivalului "Nufărul Alb"
Nufărul Alb
Nufărul Alb Scurt informativ
Logotipul festivalului Dmitrii RetingherStimaţi prieteni! Această pagină conţine informaţii despre Festivalul internaţional de folclor “Nufărul alb”. Festivalul este desfăşurat în ani impari într-un orăşel moldovenesc, Cahul. În zilele noastre această localitate se transformă într-un loc de întâlnire a interpreţilor de cântece şi dansuri folclorice, meşterilor popilari din multe state ale lumii. Folclorul este un izvor inepuizabil, care alimentează cultura tuturor popoarelor. Dorim mult ca cultura poporului vostru să fie reprezentată la Festivalul “Nufărul alb”. Scrieţi, sunaţi, vom fi foarte bucuroşi să vă întâmpinăm pe meleagurile ospitaliere ale Moldovei.

Dmitrii Retingher, Preşedintele de onoare al Festivalului “Nufărul alb”.

Noutăţi
Ediţia a X-a
Festivalul Internaţional de Folclor “Nufărul Alb”, ediţia jubiliară (a IX-a), se desfăşoară în perioada 02-09 iulie 2007 în oraşul Cahul, Republica Moldova. Scopul festivalului: popularizarea realizărilor colectivelor de amatori de cîntec şi dans ce vor prezenta folclorul dezvoltat, stilizat sau reconstituit al ţării respective.
Programul Festivalului:
 parada portului popular;
 programe de evoluare ale grupurilor folclorice şi soliştilor;
 serate ale prieteniei;
 conferinţe de presă;
 expoziţii şi tîrguri ale artelor tradiţionale;
 activităţi de recreiere.
Principii de participare aici.

Despre Festival
Ieri, astazi, mîine...

"Извораш", Кагул - постоянный участник Фестиваля. Какой музыкант не любит быстрой езды! Любимец зрителей - барабанщик из Албании, 1993 год

Orăşelul moldovenesc Cahul este situat în apropierea râului Prut. El întotdeauna a fost renumit prin frumuseţea naturii care îl înconjoară. Stepa Bugeacului, dealurile acoperite cu păduri,şi, desigur, râul Prut cu verdeaţa plină de nuferi albi de apă. Când primăria a decis în anul 1989 să organizeze un festival folcloric la Cahul, acest eveniment a fost numit “Nufărul alb”.

Primul Festival “Nufărul alb” s-a desfăşurat la 3-4 iulie 1989. La el au participat 37 de colective din toată Moldova, care au dansat dansuri populare, au interpretat cântece populareşi au demonstrat arta populară. Printre participanţi au fost colective din Chişinău, Comrat, Ungheni, alte oraşeşi sate ale Moldovei.

Ansamblul "Cimpoieş" din satul Manta a interpretat cu măiestrie cânteceşi dansuri moldoveneşti. Familia Acriş din Pelinei a adus cu sine instrumente muzicale minunate – naie, fluiere, vioare, pe care le-au confecţionat cu mâinile proprii. Artiştii din satul Tvardiţa au arătat un spectacol bazat pe tradiţiile populare bulgare. Ansamblul “Lale” din Comrat a familiarizat mulţimea de spectatori cu cânteceleşi dansurile găgăuze.

Cele două zile ale Festivalului au trecut ca o clipă. Întreg oraşul a trăit într-o atmosferă de prietenie, bunătateşi dragoste faţă de cultura naţională, faţă de oamenii, care au dăruit cahulenilor aceste zile de neuitat. S-a decis ca Festivalul folcloric “Nufărul alb” să fie desfăşurat peste fiecare doi ani.

În iulie 1991 s-a desfăşurat ediţia a doua a Festivalului. Din toată Moldova s-au adunat muzicanţi, dansatori şi meşteri populari. Translarea festivalului la Televiziunea Naţională, publicarea articolelor despre el au dus vestea despre el pe toatăţara. A aflat despre Festivalşi publicul după hotare.

În anul 1993 Festivalul “Nufărul alb” a aderat la Federaţia internaţională a festivalurilor folclorice (C. I. O. F. F.)şi a intrat în calendarul oficial al acesteia. De atunci la festival se adună artişti din toată lumea.

La ediţia a 3-a a Festivalului folcloric “Nufărul alb”, care s-a desfăşurat în anul 1993, au venit delegaţii din Albania, Rusia, Ucraina, România. Cel mai mare număr de participanţi au venit din diferite regiuni ale Moldovei. CompozitorulŞtefan Hagiuşi poetul Gheorghe Poştaru au scris piesa “Nufărul alb”. Ea a devenit imnul oficial al Festivalului.

Înainte de inaugurarea oficială a Festivalului pe străzile oraşului a avut loc Parada participanţilor. Străzile principale şi Piaţa Independenţei a au fost inundate de un număr enorm de spectatori. Prezentarea oferită de ansamblul din Albania a fost de neuitat. Baterisul acestei formaţii a surprins publicul cu măiestria sa. Excelent a prezentatşi “Fanfara din Vaslui”, România. Darşi restul artiştilor au fost nu mai puţin iscusiţi.

În perioada desfăşurării Festivalului a avut loc dezvelirea bustului B.P. Haşdeu – un mare scriitor şi personalitate publică. El a mult timp a locuitşi a lucrat la Cahul. Participanţii la Festival au depus flori la bustul acestui renumit reprezentant al culturii moldoveneştişi româneşti.

Închiderea Festivalului s-a desfăşurat, în mod tradiţional, pe scena din mijlocul Lacului Sărat. Scena din mijlocul lacului a devenit marca de firmă a Festivalului “Nufărul alb”. La ceremonia de închidere a evoluat participantul permanent al tuturor festivalurilor – ansamblul de dansurişi cântece populare “Izvoraş”. Acest colectiv activează în Casa de cultură din Cahul. Toate concertele acestuia se bucură de un succes deosebit , care se datorează măiestriei cizelate a tuturor artiştilor.

Astfel, odată în doi ani, oraşul Cahul devine centrul de atracţie al amatorilor de folclor. În aceşti ani, pe scenele Festivalului au evoluat artişti din Grecia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Albania, Rusia, Ucraina, Belarus, România. Pe an ce trece, Festivalul devin tot mai diversşi mai frumos.

Ediţia a 7-a a Festivalului a avut loc în anul 2001. Ca de obicei au venit o mulţime de participanţi şi oaspeţi. Pentru prima dată a venit şi o delegaţie din Grecia. Membrii delegaţiei au familiarizat spectatorii cu cultura Eladei. Pe unaşi aceiaşi scenă au prezentat artişti din diferiteţări, însă pe toţi îi uneşte dragostea faţă de creaţia populară. Festivalul s-a încheiat cu focuri de artificii.

Anul 2003 nu e după munţi. Ce ne va aduce ediţia a 8-a a Festivalului internaţional “Nufărul alb”?